Skumning eller klarning av honung görs inom biodling vid honungshantering. Grovsilad honung kan innehålla en hel del pollen- och mindre vaxpartiklar. Partiklarna stiger efter ett dygn upp till ytan i ett honungskärl (det säljs även specifika klarningskärl) där de kan avlägsnas genom skumning med t.ex. en degskrapa och/eller plastfolie som läggs över ytan och sedan tas bort. När partiklarna avlägsnas följer skummet med och det kan användas inom t.ex. matlagning. Används både grov- och finsil efter slungning så är det inte alltid ett måste att skumma honungen eftersom finsilen fångar upp små partiklar.
Du kanske också gillar
Lindhonung – Svensk sorthonung
Lindhonung – Sorthonung av nektar från lind.
Bli biodlare Läs boken Bin till nytta och nöje
176 visningar
Mad honey – hallucinogen honung
Det finns honung som kallas för ”mad honey” (galen honung). Den är gjord av bin som plockat giftigt pollen från rhododendronbuskar. Äter man den kan man bli yr, illamående, få blå hudfärg och tappa förmågan...
5 232 visningar
Baka eget knäckebröd med honung
Video som visar hur du bakar eget knäckebröd med honung. Läs receptet hos ALLT OM HONUNG.
Bli biodlare Läs boken Bin till nytta och nöje
250 visningar
- Biodling
- Bli biodlare
- Biodlingskalender
- Filmer om biodling
- Bisamhälle
- Praktisk biodling
- Biredskap
- Bikupa
- Kuptillbehör
- Honungshantering
- Vaxhantering
- Bihälsa
- Hitta lokala biodlare
- Biodlingsreportage
- Nyheter
- Länkar
- Ordlista för biodling
- Bok om biodling
- Blommor & bin
- Säljmaterial
- Allt om honung
Det senaste
Följ oss
Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.