Raps frodas utan bi-dödande kemikalier

Buglife

De första skörderesultaten för höstraps som planterats utan neonikotinoid-behandlade frön har kommit in. Bönderna upplever en bättre gröda än vanligt – avkastningen är högre än 10 år i genomsnitt.

ADAS, Storbritanniens största oberoende jordbrukskonsult bekräftade idag att med 15% av rapsen skördad, är avkastningen mellan 3,5 och 3,7 ton / ha, högre än det normala gårdsgenomsnittet 3,4.

Detta visar att regeringens senaste kontroversiella beslut att tillåta dessa förbjudna bi-dödande jordbruksgifter att användas i de fyra östra länen som en “nödåtgärd” är totalt nonsens. Särskilt oroväckande är det faktum att de flesta av skördeuppgifter kommer från östra England, där 40% av grödan har redan tagits in.

Matt Shardlow, Buglife´s vd säger “Detta är ytterligare bevis på att neonikotinoiderna inte är avgörande för att bibehålla skördarna. Medan vissa bönder kämpat för att etablera sin rapsgröda eftersom vädret förra året var perfekt för skalbaggar, där de har fortsatt  har resultaten varit bra. Vi verkar ha glömt att bin och andra pollinatörer är avgörande för goda skördar, i avvägning kan pollinatörerna ha haft en större positiv effekt än någon negativ inverkan av skalbaggar. ”

Buglife uppmanar den brittiska regeringen att ompröva sitt beslut att tillåta användning av förbjudna bi-gifter, nu när det är klart att det inte finns någon “nödsituation” och att bin har hjälpt lantbrukare ta in en rekordskörd.

Källa: pressmeedelande från Buglife.

PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung.

Läs mer om biodling

Biväxter - Solros (Helianthus annuus)
Solros (Helianthus annuus) är en odlad art som ibland Läs mer
Bienen Ruck
Bienen Ruck är en biredskapsförsäljare i Tyskland. www.bienen-ruck.de Läs mer
Varroakvalster - Varroa
Varroakvalster eller Varroa är kvalster som parasiterar på Läs mer

Läs mer om biodling