Raps frodas utan bi-dödande kemikalier

Buglife

De första skörderesultaten för höstraps som planterats utan neonikotinoid-behandlade frön har kommit in. Bönderna upplever en bättre gröda än vanligt – avkastningen är högre än 10 år i genomsnitt.

ADAS, Storbritanniens största oberoende jordbrukskonsult bekräftade idag att med 15% av rapsen skördad, är avkastningen mellan 3,5 och 3,7 ton / ha, högre än det normala gårdsgenomsnittet 3,4.

Detta visar att regeringens senaste kontroversiella beslut att tillåta dessa förbjudna bi-dödande jordbruksgifter att användas i de fyra östra länen som en “nödåtgärd” är totalt nonsens. Särskilt oroväckande är det faktum att de flesta av skördeuppgifter kommer från östra England, där 40% av grödan har redan tagits in.

Matt Shardlow, Buglife´s vd säger “Detta är ytterligare bevis på att neonikotinoiderna inte är avgörande för att bibehålla skördarna. Medan vissa bönder kämpat för att etablera sin rapsgröda eftersom vädret förra året var perfekt för skalbaggar, där de har fortsatt  har resultaten varit bra. Vi verkar ha glömt att bin och andra pollinatörer är avgörande för goda skördar, i avvägning kan pollinatörerna ha haft en större positiv effekt än någon negativ inverkan av skalbaggar. ”

Buglife uppmanar den brittiska regeringen att ompröva sitt beslut att tillåta användning av förbjudna bi-gifter, nu när det är klart att det inte finns någon “nödsituation” och att bin har hjälpt lantbrukare ta in en rekordskörd.

Källa: pressmeedelande från Buglife.

Biodling

Läs mer om biodling

Bidöd -Bidöden - Bihälsa - Honungsbi
Förgiftning som drabbar bisamhällen med honungsbin kan förorsakas av bekämpningsmedel Läs mer
Huddinge-kupan - Bikupa -Bikupor
Huddinge-kupan är en svensktillverkad bikupa nästan helt av trä. Läs mer
Biväxter - Mandelblomma (Saxifraga granulata)
Mandelblomma (Saxifraga granulata) växer allmänt från Skåne till Gästrikland på Läs mer
Honungsetiketter - Etiketter Honung - Tryck egna etiketter - Trycka etikett
PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung.
Svensk honung

Nyhetsinlägg om biodling

ALLT OM BIODLING™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Läs mer

error: