ALLT OM BIODLING
Extra skift / Förhöjningsram - Biredskap Bikupa

Förhöjningsram / Extra skift

Förhöjningsram eller Extra skift är ett biredskap som inom biodling används i bikupor. Extra skift används under vinterhalvåret för att skapa ett högre utrymme på en låg bibotten. Det högre utrymmet under ramarna bikupans nedre låda sörjer för bättre ventilation och minskar risken för fukt och mögel av nedfallna honungsbin i bikupan under vintern.

Extra skift / Förhöjningsram - Biredskap Bikupa
Bikupor med extra skift under övervintringen.

Bibottnar som används i bikupor brukar ha låga sargar i sommarläget och på dessa bottnar kan det vara bra med ett extra skift om de används under vintern. Höjden på förhöjningsramens sargar kan vara cirka 5-7 cm. Förhöjningsramens konstruktion är enkel och motsvarar oisolerade skattlådor i trä, men utan rambärarlister och handtag.

Extra skift och förhöjningsramar säljs hos vissa biredskapsförsäljare om biodlaren inte snickrar på egen hand.

Universalbotten - Bikupa - Biodling
Universalbotten med konstant hög sarg.

På bibottnar som t.ex. Universalbotten som har höga sargar och ventilation igenom botten krävs ingen förhöjningsram. Men den kräver och å andra sidan en skiva som spärr under sommaren, så att bina inte bygger igen utrymmet med vildbygge av vaxkakor. 

Bygga bikupa botten | Bikupor | ALLT OM BIODLING
Vändbar botten med höga vintersargar.

Ett alternativ till extra skift eller Universalbotten är att biodlaren använder en vändbar bibotten, där låga sargar finns på ena sidan i sommarläge, och höga vintersargar sitter på den andra sidan i vinterläge.

Honungsetiketter / Honungsetikett Honungsetikett / honungsetiketter Svensk Honung Etikett Honungsbroschyr - Honung broschyr

vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG

ALLT OM BIODLING

Sverges bästa sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Läs mer

error: