Biredskap, biodlingsredskap eller bimaterial kallas utrustning och redskap för biodling. Som nybliven biodlare behöver du minst en bikupa och kuptillbehör, arbetskläder, kupkniv, biborste och rökpust. Men du får räkna med att du kommer behöva fler bikupor såväl som extra skattlådor och bottnar. Honungslungare kan du fråga din lokala biodlareförening om de kanske har en att hyra ut till medlemmar första året. En del biodlare erbjuder även legoslungning.
En materialsport
Det finns en mängd biredskap för olika behov. Med tiden du märker vilken utrustning du behöver eller inte behöver till din biodling. Många biodlare tycker att specialtillverkade biredskap som biborste, kaktång, bihandskar och kupkniv är utmärkta. Andra kanske föredrar att bygga sina egna bikupor, nöjer sig med en fjäder eller lövkvist som biborste, en vanlig morakniv istället för kupkniv och bara händer utan bihandskar trots risken för bistick.
Även kuptyper som marknadförs som mindre materialsportiga, kräver förutom bikupan även utrustning som t.ex. honungspress för att pressa honung, honungkärl, honungskranar och honungsburkar för att tappa och burka honung, redskap för att smälta och rensa bivax, utrustning för att bekämpa varroakvalster osv.
Film om biredskap – utrustning för biodling.
Vilket rammått ska jag välja?
Bikupor och tillbehör tillverkas i olika rammått, d.v.s olika standarder för storlekar som påverkar redskapens dimensioner och honungsramarnas vikt. En fördel kan vara att välja rammått på ramar och kupdelar som biodlare du köper bin av använder. Men det är upp till var och en att prova sig fram till vilken typ av material man trivs att jobba med. Välj utrustning som fungerar rationellt i storleken på biodlingen som ska bedrivas. Biodlareföreningarnas träffar är bra tillfällen att känna på och diskutera olika biredskap.
Biredskap som används i de flesta biodlingar
Bikupor som består av minst 4 lådor (om du väljer lågnormal som rammått), med ramar, tak, botten, bitömmarbotten, vaxmellanväggar, spärrgaller, täckskiva, fodrare, kuppall, bihatt/slöja, rökpust, kupkniv, biborste, honungsslunga, avtäckningsgaffel, avtäckningsbricka, honungssil, honungskärl, honungsrörare, refraktometer, honungsburkar, lock och kartonger till honungsburkar.
Vart handlar jag biredskap?
Länkar till biredskapsförsäljare hittar du här och på kartan med biodlare. Många har nätbutiker och en del har återförsäljare om du bor långt ifrån. Det är vanligt att medlemmar i lokala biodlareföreningar sambeställer utrustning eller ordnar resor till biredskapsbutiker för att få bra fraktpriser. Prisvärda startpaket brukar finnas till den som vill börja med biodling.
Snickra själv eller köpa färdigbyggt?
Du kan bygga en bikupa på egen hand men om du saknar erfarenhet av träslöjd, virke och verktyg är det ingen vinst varken i resultat, tid eller pengar. Men gillar du att snickra är det trevlig sysselsättning i snickarboden och har du spillvirke över från andra byggnationer blir det inga direkta kostnader förutom arbetstiden. Så länge du vet vad du håller på med kan du utforma egna eller komplettera dina inköpta bibostäder precis som du vill ha dom. Ritningar på bikupor och tillbehör finns här på sidan, hos biodlare, hos biodlareföreningar och i litteraturen.