ALLT OM BIODLING
Kuppall med leca-block

Byta rammått på bikupa

Biodlare bör för bekvämlighetens skull använda samma rammåttbiredskap som bikupor och ramar den egna biodlingen. Men låt oss säga att biodlaren har fått, köpt eller valt ”fel” rammått på en bikupa eller låda med ett bisamhälle eller en avläggare, då underlättar ett byte av ramformat det fortsatta arbetet i bigården.

Hur byter jag rammått?

Ett sätt att byta rammått är att såga till en skiva av t.ex. plywood som fungerar som övergång mellan de två rammåtten. Öppningen mellan lådorna ska vara öppet för det mindre rammåttet, samt täcka utfallet hos det större rammåttet. Biodlaren ska också lägga ett spärrgaller mellan skivan och någon av lådorna.

Bidrottningen placeras i lådan med det rammåttet som ska användas, nederst i bikupan på bibotten, som yngelrum. Lådor med rammåttet som ska fasas ut fungerar tillfälligt som skattlåda. När allt yngel har krupit ur sina celler på ramarna med rammåttet som ska fasas ut, kan de skattas och tas bort från bisamhället.

Använda olika rammått

Det går trots allt bra att kombinera olika rammått på skattlådor och yngelrum i en biodling. Men oftast görs det då med helformat och halvformat, t.ex. Lågnormal och HLS, där endast höjden skiljer på ramarna men bredden är den samma.

Ett annat exempel skulle kunna vara om biodlaren vill använda ett tillbehör som bara säljs i ett rammått. T.ex. en pollenfälla i form av botten som Sundance, som kan kombineras med t.ex. Lågnormal, men där utfallande ytor på fällan täcks över.

Honungsetiketter / Honungsetikett Honungsetikett / honungsetiketter Svensk Honung Etikett Honungsbroschyr - Honung broschyr

vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

error: