Äntligen oktober i bigården. Har du slutskattat, invintrat och slungat klart? Är honungen tappad på burk? Nu kan du skörda binas arbete i fruktträden! Äpplen är kunskapens frukt och päron ger njutning med sin sötma.
Har bina helt slutat att yngla kan du varroabekämpa med oxalsyraförångning som många anser är den effektivaste metoden. Annars är droppning av oxalsyra den vanliga metoden. Använd korrekt skyddsutrusning vid hantering av oxalsyra. Kontrollera nedfall av varroakvalster på ett varroagaller efter par veckor.
När invintring och varroabekämpning har klarats av, kan t.ex. en Universalbotten, en vändbar bibotten med vinterläge, eller en förhöjningsram på den ordinarie bottnen, sörja för mögelfritt nedfall av bin i bikupan under vintern. Plocka gärna fram musskydd redan nu för att ha dem monterade innan första köldknäppen slår till.
Nu är rätt tid att sortera ut gamla ramar som blivit mörka och slitna. Sortera en lådstapel med ljusa fina ramar som inte innehållit yngel, fina mörka utslungade ramar som det varit yngel i sätts i lådor för sig. Svarta, trasiga vaxkakor och ramar med utsotsfläckar går till utsmältning och desinficering. Vaxrenserierna tar emot ramar från ca 1:a oktober till 31:a Mars. Har du inte smält ur gamla ramar med solvaxsmältare under sommaren så är en ångvaxsmältare praktisk under vinterhalvåret. En del lokala biodlareföreningar har egen utrustning för ursmältning för sina medlemmar.
Den förutseende biodlaren har också vid slungningen sparat någon honungsram per bisamhälle. Den är guld värd till stödfodring om det skulle bli kris i matförrådet på våren. Alla sparade ramar kan med fördel förvaras i lådor/sargar i ett ouppvärmt utrymme med t.ex. masonitskiva som skydd upp- och nedtill.
Honung som skördats skall ympas och burkas om det inte gjorts tidigare under säsongen. Den som får tid över kan passa på att skörda äpplen eller fågelskåda genom fönstret när småfåglarna kalasar på det som bina har pollinerat. Även bina kan ta tillvara på söta safter från fallfrukt under varma dagar.
Lämna årsrapport till din lokalförening i Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR / Biodlarna) om du är medlem. Den brukar komma med Bitidningen och ger förbundet underlag när de argumenterar för våra bin mot Jordbruksverk och EU.
Att göra i oktober
- Ympa, rör, tappa, etikettera, sälj och lagra honung.
- Varroabekämpning med oxalsyra.
- Sortera ramar.
- Vaxhantering – ursmältning och rensning.
- Montera musskydd på bikuporna.
- Lämna årsrapport.
- Plocka svamp, äpplen, lingon, björnbär och räfsa löv.
- Ta potatislov och skörda den sista potatisen.
- Se månadens honungsrecept hos ALLT OM HONUNG.
Se filmtips för oktober nedan och läs mer om biåret i Biodlingskalendern.
Hur honung ympas.
Ympning, rörning, tappning, lagring och försäljning av honung.
Varroabekämpning med oxalsyraförångare.
Sätt musskydd på bikupans fluster.
Gör rårörda lingon med honung.
Är äppelskörden riklig så är äppelmust ett fantastiskt sätt att njuta av frukten hela vintern. Det finns många lokala musterier där du kan lämna in dina egna äpplen. Biodlare Birgitta från Stavtorps berättar om mustning.
Du har förhoppningsvis fått ett överskott av honung, här är tips om hur förvaring.