ALLT OM BIODLING
Biodlingskalender - Mars

Biodlingskalender: Mars

Vädret i mars kan vara förrädiskt. Det kan komma stora mängder snö och täppa igen flustren. Använder du flusterskydd så kan du vänta så länge som möjligt med att ta bort dom. Helst tills det är snöfritt. En dag med starkt soljus genom flusteröppningen kan locka fram bina som efter några meters flygtur i köldgrader dyker mot snötäcket och omkommer. Har du inga flusterskydd kan du ställa en skiva mot bikupan för att skugga flusteröppningen.

Har vintern varit mild kan stackmyror bli ett gissel nu. De kan röva både honung, yngel och döda alla honungsbin i bisamhället på någon vecka. Planera därför bigården på behörigt avstånd från myrstackar, minst 30-50 meter. I värsta fall kan bikuporna behöva flyttas, alternativt att myrstacken grävs upp och flyttas vilket kräver en rejäl grävmaskin. Små myror i bikupor brukar dock inte vara ett problem i bikuporna.

Nu börjar solen värma och på många håll i landet kan vi i slutet av mars få den första dagen med över 15°C. Då kan du göra den första vårkollen/vårundersökningen. Se till att samhället har tillräckligt med mat. Cirka 4 fulla foderramar ska det finnas. Byt till nya, fräscha bottnar och kontrollera nedfall av varroa på vinterns bottnar. Om samhället är starkt kan du redan nu sätta till en låda med fint utbyggda vaxkakor du slungade i höstas. Den ska du placera underst.

Mars är den sista månaden att sända bivax och ramar till ursmältning, tvättning, desinficering och valsning. Så gör du inte det jobbet själv är det hög tid att få det gjort hos ett vaxrenseri.

Nybörjaren som går biodlingskurs kan planera för var bigård och bibänk ska placeras. En jacka med bislöja är bra att ha när de praktiska lektionerna i biodlingskursen kommer igång. Förutom minst en komplett bikupa bör du ha en kupkniv, en rökpust och ett par bihandskar innan du köper ditt första bisamhälle under sommaren.

Nu solar du mot husväggen, njuter av de nyanlända stararnas busvisslingar, sädesärlans förtjusta rop från taknocken och det första surret av bin i krokusen. Våren är på väg.

Att göra i mars

Se filmtips för mars nedan och läs mer om biåret i Biodlingskalendern.

Se upp för stackmyror.

Gör vårundersökning om vädret tillåter.

Stödfodring eller drivfodring på våren vid behov.

Nybörjaren kan planera för bigårdens placering.

Om olika typer av bikupor.

Olika varianter på bibänk.

Hur en rökpust används.

Kupkniv – ett biredskap som alltid följer med biodlaren.

Biodlarens arbetskäder/skyddskläder skyddar mot bistick.

Freddy visar kläder från BBWear.

Följ oss

Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.