Gör din runda till bikuporna efter snöfall och oväder för att kontrollera att flustren hålls öppna från snö. Lägg örat till flustret och lyssna till det svaga surret. Se till att allt är bra. Har du träd i bigården så kapa eventuella murkna trädgrenar som kan riskera att ramla ner på kuporna. När det blåser hårt så bör spännband vara spända runt bikupa och bibänk eller en rejäl sten ligga på bikupans tak. Har du missat varroabekämpning går en oxalsyraförångning bra vid plusgrader.
Se upp för bitjuvar vid obevakade bigårdar. En webbkamera eller åtelkamera kan fånga tjuven på bild eller film, även nattetid. En mindre modell av spårare som döljs i någon av bikuporna och rapporterar eventuella rörelser kan vara en trygghet för större biodlingar. Märk också gärna all utrustning med brännstämpel. En bigårdsskylt vid bigården, på eller i bikuporna ska visa vem biodlingen tillhör.
Bikupor och ramar behöver alltid vård. Om vädret tillåter så är december en bra tid att i det fria skrapa och tvätta utan att besväras av nyfikna bin som lockas av doften från bivaxrester och honung. Passa på att städa biboden och se till att vinterlagrade ramar med vax och honung står mus-, mal- och myr-säkert.
Nu är det hög tid att julpyssla och njuta av biodlingens bivax och honung. Du bakar pepparkaksbröd, lussebullar och saffranspaj med honung, glöm heller inte honungssenap till den honungsgriljerade julskinkan. Servera honungsglögg eller äppelglögg med honung till honungstryffel, honungsfudge och honungsknäck. Honung ger sommarsmak i julmaten. Inga ljus brinner vackrare än dina egna hemrullade bivaxljus, men glöm inte att släcka dom. Med pepparkaksformar kan du stansa återvinningsbara julprydnader ur vaxmellanväggar för julgranen.
Årets julklapp till blivande biodlare är alltid boken Bin till nytta och nöje, så är det varje år. Boken Honung är julklappstipset för den som älskar honung. Genuin honung är annars den bästa julklappen både att ge och få.
Att göra i december
- Allmän tillsyn i bigården.
- Rengör vinterlagrad biredskap.
- Städa biboden.
- Rulla, gjut eller stöp egna bivaxljus.
- Tillverka bivaxsalva, bivaxcerat och bivaxolja.
- Anmäl dig till någon av vårens kurser i biodling.
- Se månadens honungsrecept hos ALLT OM HONUNG.
Se filmtips för december nedan och läs mer om biåret i Biodlingskalendern.
Vinter i bigården.
Kontroll av fluster på bikupor bigården efter kraftigt snöfall så att ventilationen fungerar väl.
Passa på att sköta underhåll av biredskap under milda vinterdagar.
Exempel på olika vaxsmältare som inom biodling används för att smälta bivax.
Bivaxljus är ett trevligt julpyssel. Här är en introduktionsfilm till hur du tillverkar egna bivaxljus.
Bra att veta när du använder honung i matlagning.
Brännmärkning av ramar och lådor.
Varför honung kan skikta sig.
Varför det kan bli rimfrostmönster på honung.
Bivaxsalva gör gott på torr vinterhud.
Bivaxolja – en mjukare variant på bivaxsalva.
Bivax kan också användas i cerat/läppbalsam.