Varroagaller eller varroainlägg är ett biredskap som används i biodling för kontroll av varroakvalster före och efter varroabekämpning.
Hur ett varroagaller är utformat
Varroagaller är en nät- eller gallerförsedd ram med en platta under som samlar upp döda, nedfallna varroakvalster. Biodlaren kan se om bisamhället är angripet av varroa och bedöma angreppsgraden.
Film om varroagaller.
Hur varroagaller används
Varroagallret placeras i bikupans botten, under hela året, eller t.ex. två veckor på sensommaren. Varroakvalster syns som mörka prickar bland nedfall av ljusa bivaxpatiklar. Varroakvalsterna räknas direkt på varroagallret eller så hälls nedfallet i en burk med T-röd. Varroakvalsterna flyter upp och övrigt nedfall sjunker. Är det mer än 20 kvalster som faller ner under två veckor kan det vara god idé att bekämpa varroa i bisamhället.
Under varroabekämpning och en tid efter används varroagaller för att bedömma effekten av varroabekämpningen. En del bottnar har förberedd plats för ett varroagaller eller en utdragbar skiva och kallas ibland för varroabotten. Varroagaller säljs hos biredskapsförsäljare om inte biodlaren tillverkar egna.
Här kontrolleras angreppsgraden av varroakvalster i varroanedfall på varroagaller.
Bilden överst på sidan visar ett inköpt varroagaller, denna bild visar ett hemgjort varroagaller tillverkat av en pappskiva och ett nät häftat på trälister i kanterna. Vill biodlaren bara kontrollera nedfall under en kort period, t.ex. några dagar vid varroabehandling, kan det gå bra med ett vanligt papper om det är trångt med utrymme i bikupans botten.