Både vilda och odlade humlor har stor betydelse för den svenska livsmedelsproduktionen genom att de pollinerar viktiga grödor som tomater, äpplen, och jordgubbar. Sedan 1990-talet har Sverige infört odlade humlor från Centraleuropa. Samtidigt har det funnits en oro för att införda humlor kan utgöra ett hot mot de vilda. En unik fältstudie visar nu att införda humlor inte ökar spridningen av virus, bakterier och parasiter, och inte heller påverkar vilda humlor negativt genom konkurrens. Läs pressmeddelandet från Jordbruksverket.
Du kanske också gillar
Kubas rinnande guld
På Kuba används inga bekämpningsmedel, något som har gynnat öns bipopulationer så pass att ekologiskt producerad honung nu är en av landets viktigaste exportvaror. Ett utökat handelsutbyte med USA har dock ökat risken...
71 visningar
Ny upplaga av boken med allt om biodling, honung och pollinering
”Bin till nytta och nöje” är den perfekta introduktionen till biodlingens spännande värld. Den rikt illustrerade boken ger all nödvändig kunskap för dig som vill skaffa egna kupor och bjuder på lustfylld...
56 visningar
En rekordvarm vår med rekordskörd för biodlarna i Sverige!
Med den rekordvarma våren blev följden också att honungen flödat. Därför vill vi i Biodlarna ge svenskarna det gyllene tipset att krydda midsommarens favorit – den röda jordgubben med söt nyslungad honung. Läs...
66 visningar
- Biodling
- Bli biodlare
- Biodlingskalender
- Filmer om biodling
- Bisamhälle
- Praktisk biodling
- Biredskap
- Bikupa
- Kuptillbehör
- Honungshantering
- Vaxhantering
- Bihälsa
- Hitta lokala biodlare
- Biodlingsreportage
- Nyheter
- Länkar
- Ordlista för biodling
- Bok om biodling
- Blommor & bin
- Säljmaterial
- Allt om honung
Det senaste
Följ oss
Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.