Silpåse är ett biredskap som inom biodling används för att separera honung från avtäckningsvax i en honungsslungare. Silpåsen tillverkas av kraftig nylonduk som fungerar som grov honungssil.
Här visas hur silpåse används för att extrahera honung ur avtäckningsvax.
Hur används silpåsar?
Silpåsar har två krokar för att hängas i honungsslungarens slungkorg. Minst två silpåsar ska hängas mitt emot varandra i slungkorgen för att det inte ska bli obalans i honungsslungaren. Det ska även vara jämn vikt avtäckningsvax i silpåsarna för att slungaren ska behålla sin balans. Är balansen ojämn kan honungsslungaren börja skaka och riskera att skadas.
Honungsslungaren körs på hög hastighet under cirka 10-20 minuter för att extrahera honungen från avtäckningsvaxet i silpåsarna. Tiden som krävs hänger på honungssort och slungare. Snabbflytande honung kan gå fortare medan t.ex. ljunghonung kan kräva längre slungtid.
Fördelar med silpåse
Efter avtäckning kan avtäckningsvax innehålla så mycket som 70% honung. Det lönar därför att ta tillvara på både honung och bivax. En fördel med silpåse jämfört med att smälta ur honungen ur avtäckningsvax med vaxsmältare, är att honungen inte blir värmebehandlad. Det bli också ett renare avtäckningsvax inför det att biodlaren sedan smälter, tvättar eller skickar vaxet till vaxrenseri.
Bra resultat med silpåse
Vi har testat silpåsar från MS Biredskapsfabriken AB med gott resultat. Trots att det var seg ljunghonung i avtäckningsvaxet samt att den fått självrinna i avtäckningsbordet under några dagar, resulterade det i ca 1 kg honung per 2-3 kg slungat avtäckningsvax.
Att göra efter användning av silpåse
Efter användning tvättas silpåsarna med kallt vatten och hängs på tork. Avtäckningsvaxet förvaras i t.ex. en tunna med tätslutande lock tills det bearbetas på egen hand eller lämnas in för rensning hos vaxrenseri.