Sverige har fantastiska landskap. Bland de vackraste är Äppelriket. I varje fall när träden blommar. Äppelriket ligger på Österlen och centrum är Kivik. Detta turistiska landskap passar företaget linasobinas AB som hand i handsken.
Text Johann Lang Foto Johann Lang och Lina Norrsell
Deras äppelodling på 4 hektar ligger mitt i Kivik. De har en biodling på 100 samhällen uppdelade på sex bigårdar, även frukt- och grönsaksodling som man förädlar till olika drycker, chutneys, marmelader, geléer. Bigårdarna är spridda över Österlen från Degeberga ner mot Simrishamn. Mor och dotter Norrsell har sinne för att utnyttja detta i sin marknadsföring.
Företagets historia
1991 startade Linas mor Eva Norrsell att göra marmelader av traktens råvaror. Hon odlade själv hallon, rabarber och allehanda bär. Havängsprodukter var namnet på produkterna och företaget.
Dottern Lina jobbade efter gymnasiet i äppelodlingar och restauranger i trakten. Pengarna Lina tjänade använde hon till resor ut i världen.
Efter att ha fått två bikupor år 2006 av en biodlare som bina dött för, köpte hon bin till dem och gick en nybörjarkurs. I Kivik, där hon arbetade i en äppelodling, blev grannodlingen ledig för arrende i samma veva. Så sökte hon och fick arrendet på den 4 hektar stora äppelodlingen.
2009 hittade Lina till Yrkeshögskolan för biodling i Garpenberg, dit hon pendlade i två år. Då hade hon 7 samhällen. Lagom till hon blev klar med utbildningen december 2010, så hamnade skolan i Höör, där den numera finns. Då hade antalet samhällen ökat till 50 och idag har hon 100.
För ett år sedan slog mor och dotter ihop sina enskilda firmor och nu heter det nya företaget linasobinas AB.
Hela företagets verksamhet är KRAV-certifierad, utom senapen där de har svårt att finna KRAV-godkänd råvara. Den kommer därför även i fortsättningen säljas under namnet Havängsprodukter.
Jobbet
I Linas familj, med två barn och ett tredje på väg, hjälps man åt med vardagssysslorna. Linas man, som inte är verksam i företaget, brukar sköta gräsklippningen i äppelodlingen under sommaren, när Lina har högsäsong i biodlingen. Honungshantering och tappning med Nassenheider från Freddy Duwe sker i Borråkra, Degeberga. Bärkokning, etikettering och packning görs några mil därifrån i Sillaröd där också deras affär och honungscafé ligger. All tappning av honung på burk sker direkt efter ympning. Uppvärmning av honungen förekommer inte i någon form.
–Enda flyttningen av bina jag gör är till äppelodlingen sedan åker de tillbaka. Flest bigårdar har jag runt Degeberga, där det finns en varierad flora. I KRAV får man endast ha fasta bigårdar och kontrollen sker 1-2 gånger per år.
–Vaxhanteringen sköter jag helt själv i gjutform från LPs Biodling med kylslingor. Ett trevligt arbete jag gör vintertid.
En medarbetare på deltid arbetar med bärkokning, etikettering och packning. i Sillaröd. Alla etiketterna finns i storlek 200 g i stället för tidigare tre olika och vi skriver själva texten på etiketterna.
Med mustningen av äpplen från 2.000 äppelträd får vi hjälp av ett annat företag. –Det blir must som vi levererar mest till caféer. Vi producerar också rabarber- och fläderblomsdrycker, från egna odlingar och inköpta råvaror, helt ekologiska och utan konserveringsmedel.
–Vi avstår från konstgödsel och besprutning och får därför en mindre volym äpplen men musten får en intensivare kraftigare smak. Skörden ligger på c:a 8.000 kg som ger närmare 5.000 liter must, säger Lina.
Transporter
Lina använder Peugeot Partner med släp som rymmer 10 samhällen. –Vi har lagt våra bigårdar så att det finns utrymme att komma runt i odlingarna då funkar släp bra. Lastar man i bilen är det lätt hänt att bin blir kvar inne efter en dags jobb och när man sedan hämtar barnen på dagis kan de få oönskade stick. Den bil vi redan har (Pegueot Partner) hade gärna fått vara bara familjebil och på önskelistan står en biodlingsbil. Biodlingsbilen kan vara samma slags bil med skåp och ett större och bättre släp.
Försäljningen
–Under namnet linas och binas levererar vi eko-produkter till gårdsbutiker och på senaste tiden även till ICA. Skånes matfestival sker för första gången 23-25 maj. Bondens marknad i Malmö där vi också ska vara med börjar samma helg. Då är det bra att vi är två i företaget. I sommar är gårdsbutiken på 20 m2 öppen fredag/lördag och vi ska ha bisafari 6 gånger i sommar. Budskapet, vad som skiljer KRAV-certifierad honung från konventionell samt hur viktiga pollinerande insekter är för ekosystemet och det som blir vår mat, försöker jag få ut då berättar Lina.
Saker som kan göras bättre
Äppelodlingen som hon arrenderar av kommunen består av 60-70 år gamla träd, mest gamla sorter. –Det är alltid något träd som dör varje år och det behövs en långsiktig plan för att sköta odlingen, säger Lina. Trots detta så löper arrendet bara på ett år i taget. Om hon fått ett längre kontrakt så hade hon gärna fyllt upp med nya träd, där gamla faller ifrån. Jämför detta med en biodling som skulle bedrivas ett år i taget och ingen skulle ersätta ett samhälle som dött under vintern!
Ett annat problem är avgifter till livsmedelinspektörer som skickar räkningar utan att de har utfört något arbete. Läs mer om det här.
Maskiner och material
Dadant i yngelrum både 10 och 12 ramar. 3/4 Langstroth i skattlådor, endast träramar, både oisolerade trälådor och mest frigolit i skattlådor som blir lättare. Avtäckning sker med supergaffel, 36 ramars radialslunga från Thomas och avtäckningsvaxet i karusellseparator. Hon får hjälp med att bära lådor av sin mor, trots att hon blev allergisk mot bistick förra året. En doktor sa till henne att du borde fundera på att byta yrke, medan en annan sa att du har ju sprutor och mediciner, det är bara bra om du får ett och annat stick.
Övervintring
Senaste året dog 3 samhällen. Ett där bina var borta men med massor av mat kvar. Några hade visefall men var i övrigt bistarka.
Framtiden
I år tänker jag göra 30 avläggare men målet är att bli ännu större. Honungen ger ganska bra förtjänster, men inte så mycket mer arbete, om man utökar. Medelskörden, 40-45 kg, är låg därför att jag utökat.
–Vi säljer all honung på burk, ingen bulkförsäljning förekommer. Förhoppningen nu med Bondens marknad är att vi ska sälja mer själva och få möta kunden, argumentera för KRAV-odling och upplysa kunden. Hittills har vi aldrig värmt honungen varken i hink eller sil.
–Den lilla honungslokalen i Borråkra är på 24 m2. Som det är nu slungas det och tappas upp i samma lokal. Det krångliga är att det måste städas emellan momenten. Precis utanför slungrummet finns ett ungefär lika stort utrymme. Om några år är min plan att ha gjort i ordning utrymmet och använda det som slungrum. Den nuvarande slunglokalen blir då tapprum. Arbetet kommer att gå mer effektivt och man kan ta in extra folk just under de dagarna och man kan jobba med slungning och upptappning i princip samtidigt. Då kan jag fortsätta att tappa upp allt på burk under sommaren och slipper även i fortsättningen att tillsätta värme i honungshanteringen, berättar Lina.
–Äppelodling har jag lärt av grannen i odlingen där jag tidigare jobbat, sen har jag gått korta kurser i hur man klipper. I biodling har jag en fullgod utbildning.
För fyra år sedan brann boningshuset och ladan i Sillaröd ner. –Det enda som klarade sig var huset där vi kokar sylter och marmelader och hanterar råvarorna till dessa, berättar Lina. Honungslagret fanns inte i Sillaröd på den tiden men mycket av Evas produkter förstördes i branden. Nu har vi hela lagret i Sillaröd.
Mer info om linas o binas sortiment, öppettider och bokning av bisafari finns på www.linasochbinas.se.