ALLT OM BIODLING
WDR - glyfosat

Glyfosat – gift i åkern

Glyfosat är det mest använda ogräsmedlet på våra åkrar, men också i trädgårdar över hela världen. Sex miljoner kilo spreds 2012 enbart i Tyskland på åkrarna.

Glyfosat är billigt att köpa hos bl.a. trädgårdsgrossister. Medlet påstås vara ofarligt, men många menar att det innbär stora hälsorisker för människor och djur. Storskaliga studier finns bara från industrin själv. Det skulle vara alldeles för dyrt för andra att genomföra dem.

Men glyfosat har hittills endast ett begränsat godkännande i Europa, och i år är den federala byrån för riskbedömning i Tyskland ansvarig för förlängningen av godkännandet. Så kom WHO meddelandet, om att man kräver ett totalförbud mot glyfosat och slog ner som en bomb mitt i hjärtat av beslutsfattandet. En arbetsgrupp för cancerforskning i WHO anser att ogräsmedel från Monsanto, Syngenta och BASF absolut är giftiga och sannolikt cancerframkallande. Fler och fler människor och djur som utsätts för ämnet blir sjuka och det finns ett stort antal oförklarliga missfall och missbildningar, särskilt i Sydamerika och hos människor där glyfosat används på stora monokulturer.

Kritiska forskare har under många år varnat för långsiktiga skador. Deras undersökningar har inte erkänts av myndigheterna. Man frågar sig, hur kan det komma sig att tillståndet för Glyfosat kunnat förlängas allt sedan 1974 utan att tester har genomförts i Tyskland, trots att hänvisningar till medlets farlighet har framförts de senaste 10 åren? Nu kan man fråga sig hur WHO:s nya rön kommer att påverka den federala byrån i sin fortsatta riskbedömning.

Se inslaget hos WDR (Tyskt tal/text).

Källa: WDR
Översättning: Freddy Duwe

Honungsetiketter / Honungsetikett Honungsetikett / honungsetiketter Svensk Honung Etikett Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM BIODLING

Sverges bästa sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Läs mer

error: