Plantera biväxter

Plantera biväxter - blommor för bin

Ge honungsbin och vilda pollinatörer en varierad kost genom att plantera olika växter som blommar och som ger nektar och pollen under hela säsongen.

Använd gärna fröer från växter som redan växer i din omgivning. Du får hämta fröerna själv när dom finns tillgängliga i naturen. På gamla och övergivna kulturmarker finns ofta växter som tidigare har odlats eller förvildats. Man måste fråga markägaren om man gräver upp plantor och så får man tänka på vad som är fridlyst mm.

Bli medlem i din lokala trädgårdsförening. Där byter man ofta plantor och fröer samt ger odlingstips. På tradgardskartan.se hittar du din närmaste trädgårdsförening.

Om du köper fröer och plantor, välj då i första hand traditionella, ekologiska och fleråriga växter. Hos frö- och trädgårdsfirmorna finns värdefulla tips för en lyckad plantering. Se till att du inte köper plantor som behandlats med kemikalier.

Blommande kantzoner runt jordbruksfält brukar framställas som en räddning för bina. Men sprutas jordbruksfälten sprids bekämpningsmedlen till kantzoner och övrig miljö via grundvatten. Det är en illusion att tro att bin, blommor och ogräsmedel kan hållas åtskilda. Så det räcker alltså inte med att så blommor i kantzoner, utan grödorna skall även vara fria från kemiska bekämpningsmedel för binas skull. Småskaligt, ekologisk och varierat lantbrukslandskap är bäst för bina och miljön.

Länkar till frö-, plantförsäljare, trädgårdsfirmor, odlingstips, växtnamn mm.
Biodling

Läs mer om biodling

Biväxter - Lavendel (Lavandula angustifolia)
Lavendel (Lavandula angustifolia) odlas främst som prydnadsväxt och är Läs mer
Biväxter - Lönn (Acer platanoides)
Lönn (Acer platanoides) är ett träd som kan bli 30 Läs mer
Biväxter - Krikon (Prunus insititia)
Krikon (Prunus insititia) växer ofta som buskage eller höga Läs mer
Honungsetiketter - Etiketter Honung - Tryck egna etiketter - Trycka etikett
PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung.
Svensk honung

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: