Den sista riktiga vintermånaden i södra delen av landet. Det är viktigt att bina sitter lugnt och inte brusar högt i bikupan. Gör de så kan det bero på yttre störningar eller utsot, eller att deras mat är slut.
Är maten slut springer de i panik fram och tillbaka inne i kupan och det hörs ett högt brus. Stödfodring är då det enda som kan rädda bisamhället. Det bästa är om du har sparade ramar med honung. Sockerlösning är svårt för bina att bearbeta under vintern, så spara minst ett par ramar med honung per bisamhälle och säsong, t.ex. vid slutskattningen i höstas. Öppna en eller ett par täckbräder, eller skjut undan täckskivan, ta bort tomma ramar och ge dessa fulla honungsramar tillbaka till bisamhället. Förvarar du honungsramarna kallt så sätter du dem i rumstemperatur några timmar innan du ger dem till bisamhället. Rispa vaxlocken på några ställen så hittar bina snabbt till maten. Det är långt kvar tills bina kan börja samla nektar i naturen. Går dom sparade honungsramarna inte åt så kan du använda dom till avläggare under sommaren.
Ska du inhandla bikupor, vaxmellanväggar och andra biredskap gör du klokt i att förbereda det nu. Vänta inte till sommaren då det ofta är väntetider och urvalet kan vara mindre när många handlar samtidigt i sista minuten. Snickrar du eget material är det ju också bra att vara ute i god tid. Spika, tråda och vaxa ramar inför kommande säsong. Färdigspikade och trådade ramar finns annars för den som inte vill hålla på med det.
Har du honungsetiketter så det räcker till sommarens honungsskörd? Standardetiketter för svensk honung i små upplagor är smidigt för nybörjare med en mindre honungsskörd. Som etablerad biodlare är det såklart trevligast att bygga sitt varumärke med lokal prägel på egen etikett. Vi hjälper dig med att trycka egna honungsetiketter i upplagor från 3000 exemplar. Du kan använda ett eget original men även beställa design av etiketter.
Många biodlareföreningar startar studiecirklar nu. Hör med föreningar i ditt område om de ordnar kurser. Det finns alltid något mer att lära om t.ex. drottningodling, honungshantering, eller att diskutera de senaste rönen om bisjukdomar och varroabekämpning.
Att göra i februari
- Lyssna vid flustret.
- Foderkontroll, behövs stödfodring?
- Underhåll och komplettering av biredskap.
- Spika, tråda och vaxa ramar.
- Gå en kurs i biodling.
- Se månadens honungsrecept hos ALLT OM HONUNG.
Se filmtips för februari nedan och läs mer om biåret i Biodlingskalendern.
Introduktion till biredskap.
Under vinterhalvåret har biodlare tid över för underhåll av bikupor och ramar inför kommande säsong.
Hur ramar spikas med ramform.
Hur ramar trådas.
Hur ramar vaxas med vaxmellanväggar.
Avståndshylsor till ramar.
Avståndsstift till ramar.
Trådspännare för kaktråd.