Andelsbiodling, andelsbigårdar eller andelshonung innebär att biodlare säljer andelar av sin skörd av honung (eller andra biprodukter som bivax, bipollen eller propolis), i förväg till en kund eller en grupp konsumenter.
Hur fungerar andelsbiodling?
Andelsägaren köper del i den eventuella honungsskörden och betalar i förskott. För biodlaren innebär andelsbiodling en form av ekonomisk trygghet. Andelsägaren får i sin tur lokalproducerad honung utan att själv bedriva egen biodling med det ansvar som det innebär med djurskötsel och arbetstid. Ofta ingår träffar i kontrakten för Andelsbiodling, där köparen får kunskap om hur honungen produceras och biskötseln bedrivs.
Varför använda sig av andelsbiodling?
Andelsbiodling är ett bra sätt att stödja lokala biodlare och pollinering i omgivningen. Man kan visserligen nöja sig med att handla honung från lokala biodlare men andelsbiodling ger en chans att förhandsboka honungsskörden som ibland kan slut i vissa butiker under vinterhalvåret.
Risker med andelsbiodling?
Risker med att köpa en andel i en honungsskörd kan såklart vara att skörden uteblir på grund av naturliga omständigheter, eller än värre att andelsbiodlingen inte är seriös. Det finns alltid en risk att du råkar ut för bedrägeri finns om förskottsbetalning sänds iväg till en person eller firma som du inte någon kännedom om.
Du som upphandlare bör känna till biodlaren eller biodlingsföretaget och deras verksamhet. Vänd dig till biodlare i närområdet som du lätt kan ha kontakt med och läs noga igenom villkoren för den eventuella tjänsten. Lokala biodlareföreningar kan också svara på vilka biodlare i närområdet som erbjuder honung eller andelsbiodling.
Alternativ till andelsbiodling
Alternativ till andelsbiodling kan vara kuputhyrning eller sponsring, att hyra eller sponsra bisamhällen/bikupor för pollineringsuppdrag i frukt-, bär eller oljeväxtodling, eller för uppställning på egen tomt eller trädgård.
Var hittar jag biodlare som erbjuder andelsbiodling?
För att hitta biodlare som erbjuder andelsbiodling kan du söka ”andelsbiodling” på kartan med biodlare i Sverige.