ALLT OM BIODLING
Falskt bivax - Foto Markus Gann

Vaxförfalskning och ”syntetiskt bivax”

Text och foto: Markus Gann
Översättning: Johann Lang

Markus Gann, biodlare i Metzingen, Tyskland, planerade 2015 bygga ut sin biodling från 30 samhällen till 140-160 samhällen. Till detta inhandlades en mängd vaxmellanväggar till avläggarna. När han skulle vinterbehandla dessa mot varroa var 40 av 60 samhällen tomma på bin. I resterande samhällen fanns bin på endast 1-2 ramar. Dessa förenades till 2 svaga samhällen som blev resultatet av hans planerade utbyggnad av biodlingen.

Biodlingsexpertis tillkallades som inte fann tecken på sjukdomar eller besprutningsskador. Samma historia följde 2016 med samma vax. Efter två säsonger med problem började nu Gann förlora självförtroende och pengar.

På internet upptäckte då Gann bilder från en fransk biodlarkollega som hade samma problem. Han trodde först att det var bilder på hans egna ramar. Bina verkade rensa ut larverna så att endast 10-30 % av larverna täcktes. Vi brukar likna det vid ett hagelskott i vaxramen. Gann beslöt låta undersöka vaxet i vaxmellanväggarna och då visade det sig att det inte handlade om naturligt bivax. Analysen visade på en hög andel Stearin- och Palmitinsyror.

”Den stora risken är att vaxrenserier sprider artificiellt bivax på marknaden. Oavsett om det rör sig om en omsmältning eller ett rent förvärv, så känner jag till bådadera, berättar Gann. Enbart 2016 omsattes i Europa 40.000 kg av den här varan. En köpman i Hamburg erbjöd först dessa 40.000 kg vax till en ansedd grossist i biodlingsbranschen, som omedelbart efter en analys returnerade vaxet. Därefter såldes stora mängder av det i Belgien och i Tyskland. Varför rapporterade ingen här i Tyskland, endast belgiska / nederländska och franska biodlare talade om sådana problem? Enbart i min klubb kunde jag finna 4 drabbade biodlare. Dessa hade skyllt på drottningproblem eller skador av bekämpningsmedel och inte brytt sig vidare. På det här sättet kommer vaxet in i vaxkretsloppet!”

Källa: Treffpunkt Stadt Land.
Se även Deutsches Bienen Journal.
Läs mer och se bilder på falskt bivax hos BeeGann.

error: