Tak på bikupa som används inom biodling kan se ut och konstrueras på olika sätt. Bikupans tak består av ett yttertak och ett innertak. Yttertaket skyddar mot väder och vind. Innertaket hindrar bina att kitta fast yttertaket med propolis och bivax.
Film om tak till bikupa.
Färdigbyggda yttertak som säljs hos biredskapsförsäljare är ofta tillverkade av metall, med isolering av cellplast, eller tillverkade helt i formgjuten cellplast. Biodlare som tillverkar egna bikupor bygger ofta taket av trä och takpapp, med eller utan isolering av cellplast, skumgummi eller textil. Innertaket kan bestå av en platta eller skiva, den brukar då kallas täckskiva, eller små brädor, som brukar kallas täckbrädor.
Yttertaket på bikupor är i regel lösa på vandringskupor, men en del stationära bikupor med ytterhus kan ha gångjärn så att taket fälls upp vid arbetet med bisamhället. Yttertaket på bikupor är oftast platt med en aning lutning. Det förekommer även bikupor med dekorativt sadeltak, men då fungerar de inte som avställningsplats vid genomgång av bikupan som står bredvid. Vissa fabrikat av tak har lister på ovansidan så att de även kan användas som låg bibotten under sommaren, eller som undersättsbotten. En del biodlare använder specialtillverkade huvar som yttertak för att skydda de övre lådorna på bikupan.
Det förekommer tak med ventilation för att föra bort fuktig luft. Värme och fuktig luft transporteras till största delen genom taket. Ett ventilerat tak, täckbrädor av trä och hög bibotten kan vara en fördel om bikupan har problem med fukt och mögel under vintern.