ALLT OM BIODLING
Mjödhamnen

Systembolaget förbjuder Mjödhamnens cirkeldiagram

Systembolaget har förbjudit mjödtillverkaren Mjödhamnen att använda cirkeldiagram för att beskriva mjödets smak. Systembolaget hävdar att de har varumärkesskyddat all användning av cirkeldiagram. Mjödhamnen vägrar att gå med på Systembolagets krav trots hot om stämning.

– Vi trodde att det var ett skämt först, säger Johan Pihl, VD för Mjödhamnen, som tillverkar och importerar mjöd. Systembolaget är naturligtvis vår största kund, så det känns inte kul att de hotar oss med skadeståndskrav.

Konflikten rör det som Systembolaget kallar för smakklockor och som beskriver smaken av sötma, fyllighet, strävhet, beska och fruktsyra i bland annat vin på Systembolaget. Systembolaget har registrerat cirkeldiagrammen som varumärke hos Patent- och registreringsverket. Registreringen gäller inte bara när cirkeldiagrammen beskriver en dryck. Systembolaget hävdar också att man har ensamrätt på att använda cirkeldiagram i reklamsammanhang.

Flera leverantörer har drabbats av samma förbud mot att använda cirkeldiagram.

– Ingen borde få varumärkesskydda vanliga cirkeldiagram, säger Johan Pihl, cirkeldiagram används ju även i många andra sammanhang, när man beskriver exempelvis ekonomi eller inom forskning och våra liknar inte ens Systembolagets, färgen och formen är helt annorlunda.

Systembolagens cirkeldiagram skiljer sig utseendemässigt jämfört med Mjödhamnens genom att de ligger inne i en cirkel samt har en enhetlig färg. Mjödhamnens cirkeldiagram liknar mer de traditionella, som man skapar exempelvis i kalkylprogrammet Excel samt har en helt annan färgsättning. Detta räcker däremot inte, anser Systembolaget som kräver att inga cirkeldiagram används för att dra tillbaka hotet om stämning.

– Jag förstår att Systembolaget är måna om att ingen aktör ska kunna förväxlas med dem genom att använda exakt samma grafik, säger Johan Pihl. Därför har vi anpassat vår grafik så att den inte liknar Systembolagets. Men det räcker inte för Systembolaget, som alltså hävdar monopol på rätten att beskriva smak med hjälp av cirkeldiagram. Vi tycker Systembolaget överträder sin varumärkesrätt helt i onödan, och därför vägrar vi att gå med på deras krav.

Mjödhamnen är Sveriges största tillverkare och importör av mjöd. Med basen i Hällefors utanför Grythyttan besöker man landets biodlare med sitt mobila bryggeri. Just nu erbjuder Mjödhamnen 56 olika sorters mjöd i Systembolagets sortiment. De flesta är lokalt producerade svenska mjöd som skapats i samarbete med svenska biodlare.

Systembolaget kräver att Mjödhamnen senast den 9 januari ska ha slutat att använda cirkeldiagrammen.

På Mjödhamnens webbsida kan man se hur cirkeldiagrammen presenteras: www.mjodhamnen.se.

Källa: Pressmeddelande från Mjödhamnen

error: