ALLT OM BIODLING
Spiegel

GMO-pollen sprids upp till 4,5 km

GMO-pollen missar målet, i stället för 30 meter sprids de upp till 4,5 km.

Enligt en ny rapport flyger majspollen mycket längre än man tidigare trott. Därför kommer vi sannolikt inte bara att möta eventuella GMO-föroreningar i grann-åkern intill. Nu ska riskbedömningen revideras.

Inom EU omvärderas risken med genetiskt modifierade växter på grund av en studie av forskare vid universitetet i Bremen. I en tioårs-studie vid 216 platser, fann forskarna att majspollen flyger ofta flera hundra meter. Ibland upp till några kilometer i luften, rekordet var 4,5 kilometer.

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), som ansvarar för godkännande av genetiskt modifierade grödor, meddelade som svar på resultatet att de kommer att revidera sin riskbedömning. EFSA har hittills antagit att ett säkerhetsavstånd på upp till 30 meter var nog för ett fält med GMO-grödor för att skydda grannåkern från föroreningar.

“Denna stora studie är ytterligare ett bevis på hur dåligt EFSA har på fötterna i sina antaganden”, säger Mute Schimpf från förbundet Friends of the Earth i Bryssel.

EFSA´s tidigare bedömning tillmötesgick GMO-företag som Monsanto i och med godkännande av majsen MON 810. En omvärdering nu kan också bli problem för det amerikanska företaget Pioneer. Multifröet har i åratal kämpat för godkännandet av en genetiskt modifierad majssort. Koncernens advokater hade därför till och med stämt EU-kommissionen i Europadomstolen.

Källa: Spiegel Online
Översättning: Johann Lang

Honungsetiketter / Honungsetikett Honungsetikett / honungsetiketter Svensk Honung Etikett Honungsbroschyr - Honung broschyr

vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG

ALLT OM BIODLING

Sverges bästa sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Läs mer

error: