Flamning av biredskap görs inom biodling för att desinficera och hålla god hygien i bikupor tillverkade av trä eller metall. Innan flamning sker ska delarna skrapas rena från rester av propolis och bivax. Därefter kan de penslas med kokt linolja vilket ger flamningen hög temperatur. Flamningen sker genom att lådor, bottnar, täckbrädor till verkade av trä flammas försiktigt med gasolbrännare. Ramar av trä flammas inte utan kokas i kaustiksoda-vatten och sköljs därefter med rent vatten, eller lämnas in hos ett vaxrenseri som utför det arbetet åt biodlare.
Biredskap av plast, som plastkupor eller plastramar, flammas av naturliga skäl inte på grund av brandrisken, utan dessa tvättas istället med kaustiksoda utblandat i vatten och sköljs sedan med rent vatten.
Biredskap av metall kan också flammas men då rör sig det generellt om mindre redskap som t.ex. kupkniv, när biodlaren är ute i fält mellan olika bigårdar eller bikupor. Insidor av bikupor är normalt av trä, alternativt plast, medan metall normalt används som tak och fasad eller en huv som träs över bikupan, samt rambärarlister, flusterbrädor, spärrgaller, musskydd mm. För dessa metalldelar är det mer rationellt att tvätta med kaustiksoda-lösning än att flamma med gasolbrännare.