Drönare, bidrönare eller drönarbi kallas det som betraktas som hane i bisamhällen med honungsbin. Drönare föds ur obefruktade ägg som bidrottningen väljer att lägga. Drönare i täckt larvstadie syns som pucklar, s.k. drönarceller på vaxkakor i bikupans yngelrum.
Film om drönare i bisamhällen med honungsbin.
Drönare förväxlas ofta med bidrottning
En fullvuxen drönare förväxlas ofta med en bidrottning av nybörjare i biodling. Men du ser skillnaden på drönare och bidrottning om du tittar på de stora ögonen och dess lite knubbigare kroppsbyggnad. Drönarna känns även igen på en djupare, mer brummande ton i sitt surrande med vingarna.
Drönarens uppgift
Drönare har som uppgift att para sig med bidrottningen, och rör sig fritt mellan både olika bikupor och bigårdar. Det som kan stoppa drönare är spärrgaller, och de måste därför släppas ut från skattlådor, samt in eller ut vid flusterspärrgaller, under sommarmånaderna.
Drönare äter bara av det som arbetsbina (honorna i bisamhället) har samlat, de hämtar varken nektar, pollen eller propolis i naturen.
Drönarslakten
Inför vintern kastar arbetsbina ut drönarna ur bikupan. Det kallas för drönarslakt. Trots större kroppsbyggnad har drönarna ingen chans mot sina systrar. Drönare saknar den giftiga gadden som arbetsbin besitter.