ALLT OM BIODLING
Mjödhamnen cirkeldiagram

Blommighet och kryddighet i nya cirkeldiagram från Mjödhamnen

Mjödhamnen, Sveriges största tillverkare av mjöd, kompletterar beskrivningen av sina mjödsorter med cirkeldiagram för blommighet och kryddighet. Tidigare har enbart de cirkeldiagram som traditionellt finns för vin använts, det vill säga sötma, fyllighet, strävhet och fruktsyra.

– Mjöd är inte som någon annan dryck, säger Johan Pihl, VD för Mjödhamnen. För att på ett bättre sätt beskriva hela vidden av smaker kommer vi därför att börja använda cirkeldiagram även för blommighet och kryddighet.

Smaken ”blommighet” är så viktig att det nästan är definitionen av ett mjöd. I en torr mjöd av enbart honung, är sötman, fylligheten och syran oftast väldigt låg. Det som finns kvar är blommigheten som kommer från den rena honungen. Blommigheten varierar beroende på honungens ursprung, men kraften av den kan vara enkel att beskriva med hjälp av ett cirkeldiagram. I ett mjöd från exempelvis ljung- eller granlushonung är blommigheten totalt överväldigande. Så mjöd från ren sådan honung skulle ha en full eller nästan full cirkel. Mer neutral blommighet finns i till exempel raps- och vitklöverhonung.

Blommigheten kan också påverkas av tillverkningsmetoden. Pastörisering och annan uppvärmning minskar blommigheten, medan en jäsning med vissa jästsorter kan förhöja den. Även vissa ”blomkryddor” såsom rosenblad, älggräs, fläderblom och humle kan bidra till att höja blommigheten. Ett diagram för blommighet kommer att återges för samtliga mjöd och mölskor (mjöd där även ölmalt använts). Det innebär att alla mjöd och mölskor får minst fyra smakdiagram var på Mjödhamnens webbplats.

Vissa mjöd är kryddade, och graden av kryddning blir ofta avgörande för vilken typ av dryck det handlar om. Detta kommer nu att beskrivas med ett eget cirkeldiagram. Upplevelsen av kryddighet kan även i ett fåtal fall finnas i mjöd som saknar kryddning. Även dessa mjöd kommer att få ett smakdiagram för kryddighet.

– Tyvärr använder Systembolaget endast två så kallade smakklockor för att beskriva smaken av mjöd, säger Johan Pihl. Vi hoppas att våra cirkeldiagram ska inspirera dem till att utveckla smaktesterna för mjöd. Eftersom mjöd för många är en ny dryck, så kan en bättre vägledning säkert uppskattas av kunder som är nyfikna på att prova på något nytt.

Pressmeddelande från Mjödhamnen.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: