Inget mer än allmän tillsyn i bigården behövs i januari. Kontrollera att fluster inte snöat igen och musskydd sitter på på plats. Se upp om talgoxen får vanan att ”knacka” på flustret hos dina honungsbin. Det lockar fram dem för att bli mat åt de hungriga fåglarna. Finner du halva kroppsdelar av bin på flustret har hen säkert varit i farten. Då är en bit nät framför flustret, eller hela bikupan vid behov, bra för att hålla talgoxar borta.
Gör en översyn av förvarade bikupor, ramar och material för honungshantering. Sortera bort det som nått åldersgränsen, förnya och kanske utöka biodlingen? Medger inkomsterna från honungsskörden köp av en större honungsslungare?
Gjuter du egna vaxmellanväggar är vintermånaderna bra tillfälle att använda en kakgjutform. Lämnar du dina ramar och/eller bivax till vaxrenseri för ursmältning, tvättning, desinficering och valsning så slipper du det jobbet.
Julförsäljningen av honung har förhoppningsvis gått bra. Lagrar du honung i honungskärl är det lika bra att tappa upp den inför vårens honungsförsäljning. Om det är någon honung kvar det vill säga.
Den som är nyfiken på biodling kan anmäla sig till någon av vårens kurser och föreläsningar. Hör med den lokala biodlareföreningen och även i grannföreningar om vad som erbjuds och när.
Att göra i januari
- Allmän tillsyn av bisamhällen / bikupor.
- Kontrollera fluster.
- Sänd bivax och ramar till vaxrenseri.
- Håll kontakten med biodlarkollegor.
- Läs en bok om biodling.
- Anmäl dig till kurser och föreläsningar.
- Se månadens honungsrecept hos ALLT OM HONUNG.
Se filmtips för januari nedan och läs mer om biåret i Biodlingskalendern.
Kakgjutform för att gjuta egna vaxmellanväggar.
Rullkniv är praktiskt när du putsar och skär vaxmellanväggar.
Sånt som kan vara bra att tänka på när man väljer storlek på honungsburkar till din biodling.
Förra årets honungsskörd är förhoppningsvis inte slut än men ta vara på den sista resten i honungsburken i vilket fall.
Carl Otto Mattson, författare till boken Bin till nytta och nöje berättar om sin biodling, som sköts helt utan elektriska redskap.
Broschyrer i fickformat för dig som säljer svensk honung på marknad eller i gårdsbutik.
Gör fast, kristalliserad honung flytande igen.
Nybörjarkurs i biodling – Teoretisk Lektion 1. Här går vi igenom; Biodlingens utveckling, Honungsbin och andra bin, Biodlingens organisationer, Biodling som hobby och Hur du köper bin. Läs även sidorna 6-29 i Bin till nytta och nöje.