Nybörjarkurs i biodling – Avläggare. Vi följer ett av de bisamhällen vi mötte vid vårundersökningen och utökningen, i Huddingeortens Biodlareförenings bigård. Syftet med avläggare behöver inte vara att utöka bigården. Svärmceller i bisamhället visar deras vilja till förökning. Vi skapar ett nytt bisamhälle, ger det nya samhället en bostad och slipper förhoppningsvis jaga bisvärmar i träd och buskar. Läs sidorna 108-109 i boken Bin till nytta och nöje.
Teoretiska lektioner
- Lektion 1: Biodlingens utveckling, Honungsbin och andra bin, Biodlingens organisationer, Biodling som hobby, Hur du köper bin.
- Lektion 2: Biet som nyttodjur, Biodling som hobby, Tre viktiga vägval, Biredskap – utrustning för biodling.
- Lektion 3: Året runt i bigården, Höst, Vinter, Vår och Försommar.
- Lektion 4: Året runt i bigården (fortsättning), Högsommar, Sensommar, Höst, Invintring, Vaxhantering.
- Lektion 5: Honung, Sorthonung, Honungshantering, Honungens användning, Andra biprodukter.
- Lektion 6: Bihälsa (sjukdomar, skadegörare och fiender), Bivax och vaxhantering, Bivaxets användning, Blommor och bin.
Praktiska lektioner
- Vårundersökning: Bisamhällen kontrolleras och bottnar byts på bikupor.
- Utökning: När fruktträd och maskrosor blommar ökar bimängden i bisamhället snabbt. De kan nu samla ett överskott i skattlådor bisamhället ska utökas med.
- Avläggare: Svärmceller i bisamhället visar binas vilja till förökning. Vi skapar ett nytt bisamhälle, ger det nya samhället en bostad och slipper förhoppningsvis jaga bisvärmar i träd och buskar.
- Invintring: Vi invintrar två av de avläggare vi gjort med årets bidrottningar.