ALLT OM BIODLING
Biväxter - Ängfröblandningar - Foto Impecta

Plantera växter för dina honungsbin

Honungsbin kräver mycket nektar och pollen för sin överlevnad. Om du har en liten biodling kan det räcka att bina själva får leta upp sin mat i närområdet. Men för att gynna bisamhällena borde du fundera på vilka växter som finns i din trädgård och omgivning idag och hur de gynnar bina. Då ökar även chansen till skörd av honung att sälja på marknader eller ge till nära och kära.

Impecta

Du som biodlare behöver försäkra att dina bin kan samla nektar och pollen från maj ända fram till september. Om det råder matbrist hos bina börjar bidrottningen lägga färre ägg, vilket leder till ett svagare bisamhälle som kan få svårt att klara vintern. Du kan själv behöva avstå från att skörda honungen eftersom bina inte har tillräckligt att ge och överleva. Genom att odla rätt växter och blommor ger du dina honungsbin alla fördelar!

Ett knep är att låta klöver och maskrosorna få blomma i trädgården, de är utmärkta dragväxter för bina och helt underhållsfritt för dig! Vill du ändå klippa gräsmattan ibland ska du klippa på eftermiddagen. Maskrosor ger bara nektar under förmiddagen, klipp senare på dagen och du minskar risken att döda dina bin eller skrämma bort dem från platsen.

Aubrietia. Foto Shutterstock.
Aubrietia. Foto Shutterstock.

Vid stenpartier kan du odla Aubrietia (även Aubretia eller Aubrieta) som är starkt blålila med många små blommor. De kan förodlas inomhus och eller planteras direkt i trädgården. De är fleråriga och enkla att ta hand om. 

Biväxter - Björnbär (Rubus subg. Rubus)
Honungsbi i Björnbär (Rubus subg. Rubus).
Välpollinerade björnbär. Foto Shutterstock.

Björnbär ger också rikligt med nektar och pollen. De behöver stöd såsom en spaljé att växa på. Här ger du inte bara bina mat, du får själv skörda mumsiga bär till efterrätter, sylt och marmelad. Även hallon och havtorn är bra för dina honungsbin.

Getruta. Foto Shutterstock.
Getruta. Foto Shutterstock.

Getruta är en sydeuropeisk vildblomma och läkeväxt. I vissa länder används de torkade bladen för att koka urindrivande te. Fina, vita och blåvioletta blommor.

Honungsbi i Stockros (Alcea rosea) - Biväxter
Honungsbi i Stockros (Alcea rosea).
Stockros. Foto Shutterstock.
Stockros. Foto Shutterstock.

Fleråriga stockrosor ger en underbar doft och är oemotståndliga för bina. De förkultiveras inomhus mellan februari-mars och går att plantera i trädgården när frostrisken är över. Vill gärna stå i soligt läge och täcks över under vintern.

Rapport på rapport visar att bina har det svårt, tambin och vildbin dör och vi kan fortfarande inte sätta fingret på vad som är den största orsaken. Men vi vet att färre grönområden, torka och sämre mångfald i floran är bidragande orsaker. Det betyder att du hjälper inte bara dina egna bin, utan alla bin – tambin och vilda bin!

Hos Impecta kan du köpa ängsfröblandningar och ge bort till grannar och bönder i området. Be dem slänga ut fröna på sina marker och berätta om fördelarna det får för deras trädgård, grödorna och för bisamhällena! När bina flockas till blommorna kring åkern kommer även bondens grödor att pollineras bättre och ge bättre skörd.

Köp ängsfröblandningar hos Impecta
Honungsetiketter / Honungsetikett Honungsetikett / honungsetiketter Svensk Honung Etikett Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM BIODLING

Sverges trevligaste sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING

Sveriges trevligaste sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Läs mer

error: