Skumning eller klarning av honung görs inom biodling vid honungshantering. Grovsilad honung kan innehålla en hel del pollen- och mindre vaxpartiklar. Partiklarna stiger efter ett dygn upp till ytan i ett honungskärl (det säljs även specifika klarningskärl) där de kan avlägsnas genom skumning med t.ex. en degskrapa och/eller plastfolie som läggs över ytan och sedan tas bort. När partiklarna avlägsnas följer skummet med och det kan användas inom t.ex. matlagning. Används både grov- och finsil efter slungning så är det inte alltid ett måste att skumma honungen eftersom finsilen fångar upp små partiklar.
Du kanske också gillar
Ympa, röra, tappa, lagra och sälja honung
Johann visar hur han ympar, rör, tappar, lagrar och säljer honung. Metoder och redskap som kan passa mindre biodlingar med inriktning på svensk sorthonung.
Bli biodlare Läs boken Bin till nytta och nöje
Sockerbiodlare
Sockerbiodlare kallades biodlare som under 2:a världskriget hade honungsbin för att få statens tilldelning av socker som då var ransonerat. Dagens sockerbiodlare kan man kalla de biodlare som matar bina året runt med...
Rengöring av slungrum
I en biodling sköter biodlaren rengöring av slungrum och biredskap för honungshantering med fördel mellan varje slungning av honung. Varför måste slungrum och redskap rengöras? Det är inte bara för hygienens skull som...
- Biodling
- Bli biodlare
- Biodlingskalender
- Filmer om biodling
- Bisamhälle
- Praktisk biodling
- Biredskap
- Bikupa
- Kuptillbehör
- Honungshantering
- Vaxhantering
- Bihälsa
- Hitta lokala biodlare
- Biodlingsreportage
- Nyheter
- Länkar
- Ordlista för biodling
- Bok om biodling
- Blommor & bin
- Säljmaterial
- Allt om honung
Det senaste
ALLT OM BIODLING
Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.